obliczenie cosinusa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
karolCK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 11 kwie 2010, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 2 razy

obliczenie cosinusa

Post autor: karolCK »

sinus kata ostrego jest \(\displaystyle{ \alpha}\) o \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) wiekszy od kosinusa tego kata. oblicz cos \(\displaystyle{ \alpha}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

obliczenie cosinusa

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} sinx=cosx+ \frac{ \sqrt{2} }{2} \\ sin^2x+cos^2x=1 \end{cases}}\)
Pamiętaj, że x jest kątem ostrym bo najprawdobodobniej otrzymasz 2 wyniki z układu równań.
ODPOWIEDZ