Układ równań?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Agalloch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

Układ równań?

Post autor: Agalloch »

1. Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ tg \alpha = 2}\) to ile wynosi \(\displaystyle{ sin \alpha}\)?
Nie wiem czy stosować układ równań, próbowałem już kilka razy, ale miałem zły wynik. Jeśli układ, proszę o rozpisanie. Dzięki.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Układ równań?

Post autor: bartek118 »

skoro jest to kąt ostry to narysować trójkąt o przyprostokątnych 2 i 1, wyliczyć przeciwprostokątną i mamy sunus
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Układ równań?

Post autor: rubik1990 »

\(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym więc \(\displaystyle{ sin\alpha>0}\) oraz \(\displaystyle{ cos\alpha>0}\). Mamy też
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{sin\alpha}{2}}\) i korzystając z jedynki trygonometrycznej łatwo otrzymać właściwy wynik.
Agalloch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

Układ równań?

Post autor: Agalloch »

Robiłem tak jak Rubik1990, ale nie mogłem dojść jak zrobić to równanie, może coś przekręcałem. Robiąc metoda Bartka wyszedł mi dobry wynik. Dzięki.
ODPOWIEDZ