Treść + obliczenie wyrażenia.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Agalloch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

Treść + obliczenie wyrażenia.

Post autor: Agalloch »

Witam. Mam problem z tymi dwoma zadaniami.
1. Jaką wartość przyjmuje wyrażenie \(\displaystyle{ (cos 30^\circ-cos45^\circ)(cos30^\circ+cos45^\circ)}\)?
2. Człowiek o wysokości 1.8m rzuca cień o długości 2.4m. Ile wynosi kąt padania promieni słonecznych na ziemię?
Z góry dzięki. Pozdrawiam.
marseel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 20 razy

Treść + obliczenie wyrażenia.

Post autor: marseel »

\(\displaystyle{ (cos 30^\circ-cos45^\circ)(cos30^\circ+cos45^\circ) =(\frac{\sqrt{3}}{2} - \frac{\sqrt{2}}{2})(\frac{\sqrt{3}}{2} + \frac{\sqrt{2}}{2}) = (\frac{\sqrt{3}}{2})^{2} - (\frac{\sqrt{2}}{2})^{2} = \frac{3}{4} - \frac{2}{4} = \frac{1}{4}}\)
Chopin222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 28 mar 2010, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 6 razy

Treść + obliczenie wyrażenia.

Post autor: Chopin222 »

2.

\(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{1.8}{2.4}}\)
ODPOWIEDZ