Oblicz tg
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Oblicz tg
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ (\frac{2 \sqrt{5} }{5} )^{2} + cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ \frac{20}{25} + cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha = \frac{5}{25}= \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{ \sqrt{5} } = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = 2}\)
\(\displaystyle{ 2^{5-tg \alpha } = 2 ^{5-2} =2 ^{3} =8}\)
\(\displaystyle{ (\frac{2 \sqrt{5} }{5} )^{2} + cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ \frac{20}{25} + cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha = \frac{5}{25}= \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{ \sqrt{5} } = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = 2}\)
\(\displaystyle{ 2^{5-tg \alpha } = 2 ^{5-2} =2 ^{3} =8}\)