bardzo bym prosil o pokazanie jak rozwiazac to równanie:
\(\displaystyle{ cos(2x+ \frac{ \pi }{3} )=1}\)w zbiorze \(\displaystyle{ <0;2 \pi >}\)
i jeszcze jedno pytanko. Czemu przy rozwiazywaniu równan kwadratowych z funkcjami sinus i cosinus przy wprowadzaniu pomocniczej np \(\displaystyle{ t= sin^{2}}\) rozpatruje sie to w przedziale \(\displaystyle{ od -1 do 1}\) ?
równanie trygonometryczne
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
równanie trygonometryczne
Może dlatego, że zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ sin^{2} \alpha}\) = \(\displaystyle{ <-1,1>}\)
\(\displaystyle{ cosx=2k \pi}\)
\(\displaystyle{ 2x+ \frac{ \pi }{3} =2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x=k \pi - \frac{ \pi }{6}}\)
\(\displaystyle{ k \in \{1,2\}}\)
\(\displaystyle{ cosx=2k \pi}\)
\(\displaystyle{ 2x+ \frac{ \pi }{3} =2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x=k \pi - \frac{ \pi }{6}}\)
\(\displaystyle{ k \in \{1,2\}}\)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2010, o 16:39 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 kwie 2010, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 2 razy
równanie trygonometryczne
w odpowiedzaich bylo: \(\displaystyle{ x= \frac{5 \pi }{6}}\) lub \(\displaystyle{ x= \frac{11 \pi }{6}}\)
- adamm
- Użytkownik
- Posty: 253
- Rejestracja: 1 paź 2009, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot/Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 15 razy
równanie trygonometryczne
Pewnie się nie znam, ale raczej ciężka sprawa, aby \(\displaystyle{ sin^2x=<-1,1>}\) powiedziałbym prędzej, że \(\displaystyle{ sin^2x=<0,1>}\) ;>.