zamknięte trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
an1715iii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 68 razy

zamknięte trygonometria

Post autor: an1715iii »

Zad.1 Dany jest kąt \(\displaystyle{ L=60}\). Dla tego kąta prawdą jest że:
A) \(\displaystyle{ log _{2}cosL=-1}\)
B) \(\displaystyle{ log _{2}sinL=-1}\)
C) \(\displaystyle{ log _{3}tgL=-1}\)

D) \(\displaystyle{ log _{3} tgL=2}\)

zad.2
Dany jest \(\displaystyle{ kątL=60}\). Dla tego kąta prawdą jest, że:
A) \(\displaystyle{ tg ^{3} L=3}\)
B) \(\displaystyle{ sin ^{3}L= \frac{3 \sqrt{3} }{4}}\)
C) \(\displaystyle{ tg ^{3}L=3 \sqrt{3}}\)
D) \(\displaystyle{ cos ^{3}L= \frac{3}{4}}\)

zad.3 Dany jest kąt L=30. Dla tego kąta prawdą jest:
A) \(\displaystyle{ (cosL-1) ^{2}= \frac{1}{4}}\)
B) \(\displaystyle{ (sinL-1) ^{2}= \frac{1}{4}}\)
C) \(\displaystyle{ (cosL-1) ^{2}= \frac{1}{2}}\)
D) \(\displaystyle{ (sinL-1) ^{2}= \frac{1}{2}}\)

Proszę o uzasadnienie:)
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

zamknięte trygonometria

Post autor: mostostalek »

znajdź tabelki dla sinusa i cosinusa poszczególnych kątów a na pewno sam to rozwiążesz
w kolejności A, C, B.. to są poprawne odpowiedzi..
ODPOWIEDZ