Przekształcenie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
artur7pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 18 kwie 2010, o 15:10
Płeć: Mężczyzna

Przekształcenie trygonometryczne

Post autor: artur7pl »

Witam!
Siedzę sobie na swoimi starymi notatkami i nie mogę pojąć zapisek i toku rozumowania- mam problem z jednym przekształceniem:
sin3x + sinx = 2sin\(\displaystyle{ \frac{3x+x}{2}}\)cos\(\displaystyle{ \frac{3x-x}{2}}\)
Prosiłbym o wyjaśnienie...
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Przekształcenie trygonometryczne

Post autor: mostostalek »

wzór na sumę sinusów
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Przekształcenie trygonometryczne

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ sin(\alpha) + sin(\beta) = ....}\)
artur7pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 18 kwie 2010, o 15:10
Płeć: Mężczyzna

Przekształcenie trygonometryczne

Post autor: artur7pl »

Nie no świetnie....dzięki za fatygę- ciężko być kretynem...
Po prostu na planszy z której korzystam nie mam takiego wzoru, a nie przyszło mi do głowy by szukać gdzieś indziej....
ODPOWIEDZ