łatwe zamknięte

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
an1715iii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 68 razy

łatwe zamknięte

Post autor: an1715iii »

zad.1
Wiadomo, że dla pewnego kąta ostrego L prawdziwy jest warunek \(\displaystyle{ sinLcosL= \frac{1}{2}}\). Zatem wyrażenie \(\displaystyle{ W=(sinL-cosL) ^{2}}\) ma wartość:
\(\displaystyle{ A) W=2 B) W=1 C) W= \frac{1}{2} D) W=0}\)
Proszę o uzasadnienie, według mnie to odpowiedź D) ale nie jestem pewna
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

łatwe zamknięte

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \left(sinL-cosL \right)^2=sin^2L-2sinLcosL+cos^2L=1-2sinLcosL\\
1-2\cdot \frac{1}{2}=0}\)
ODPOWIEDZ