Funkcje trygonometryczne - zadania maturalne
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
Funkcje trygonometryczne - zadania maturalne
Zad 1
Wykaż że nie istnieje kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), taki że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{4}{5}}\).
Zad 2
Na drodze promieni słonecznych, które padają na ziemię pod kątem 20 stopni, stoi drzewo o wysokości
3 m. W jakiej maksymalnie odległości od drzewa może stanąć osoba o wzroście 180 cm, tak aby całkowicie ukryła się w jego cieniu
Sorry ale z matmy jestem " leszcz barowy .. "
Wykaż że nie istnieje kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), taki że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{4}{5}}\).
Zad 2
Na drodze promieni słonecznych, które padają na ziemię pod kątem 20 stopni, stoi drzewo o wysokości
3 m. W jakiej maksymalnie odległości od drzewa może stanąć osoba o wzroście 180 cm, tak aby całkowicie ukryła się w jego cieniu
Sorry ale z matmy jestem " leszcz barowy .. "
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2010, o 14:07 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
Funkcje trygonometryczne - zadania maturalne
chodzi ci o ten wzór ??
sin \(\displaystyle{ ^{2}}\) \(\displaystyle{ \alpha}\) + cos \(\displaystyle{ ^{2}}\) \(\displaystyle{ \alpha}\) = 1 ??
czyli za alfa mam podstawić ułamki ??
sin \(\displaystyle{ ^{2}}\) \(\displaystyle{ \alpha}\) + cos \(\displaystyle{ ^{2}}\) \(\displaystyle{ \alpha}\) = 1 ??
czyli za alfa mam podstawić ułamki ??
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
Funkcje trygonometryczne - zadania maturalne
Ok rozwiąże i postaram się wstawić rozwiązanie.
A to drugie zadanie - czy rysunek będzie wyglądał tak ??
A to drugie zadanie - czy rysunek będzie wyglądał tak ??
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
Funkcje trygonometryczne - zadania maturalne
ok i w tym zadaniu też mam skorzystać z jedynki trygonometrycznej ??
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Funkcje trygonometryczne - zadania maturalne
Nie, z funkcji trygonometrycznych.FuZzZzzz pisze:ok i w tym zadaniu też mam skorzystać z jedynki trygonometrycznej ??
Masz dwa trójkąty :
1) z drzewem
2) z osobą.