dla jakiego a jest rozwiązanie
dla jakiego a jest rozwiązanie
Dla jakich a równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{3}cosx= \frac{1}{a ^{2}+a+1 }}\) ma rozwiązanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
dla jakiego a jest rozwiązanie
\(\displaystyle{ \cos{x}=\frac{3}{a^2+a+1}}\)
stąd:
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{3}{a^2+a+1} \le 1}\)
wystarczy rozwiązać dwie nierówności
stąd:
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{3}{a^2+a+1} \le 1}\)
wystarczy rozwiązać dwie nierówności