narysun wykres funkcji z modulem a nastepnie rozwaz rownanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tefi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok

narysun wykres funkcji z modulem a nastepnie rozwaz rownanie

Post autor: tefi »

narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x) = 2\cos x\ + |\cos x\ |}\) a nastepnie rozwaz rownanie \(\displaystyle{ f(x) = \frac{3}{2}}\)

nie mam pojecia jak sie do tego zabrac. moze mi ktos wytlumaczyc krok po kroku? matura za 2 tygodnie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

narysun wykres funkcji z modulem a nastepnie rozwaz rownanie

Post autor: piasek101 »

Przedziałami :
- tam gdzie \(\displaystyle{ cosx\geq 0}\) masz \(\displaystyle{ f(x)=2cosx+cosx}\)

- tam gdzie \(\displaystyle{ cosx<0}\) masz \(\displaystyle{ f(x)=2cosx-cosx}\)
ODPOWIEDZ