Narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin x}\) i sporządź wykres funkcji:
\(\displaystyle{ y=sgn[f(-x+\frac{ \pi }{2})+1]}\)
Nie wiem jak się do tego zabrać i jaką kolejność zastosować.
dziękuję za pomoc
Wykres funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 535
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 62 razy
Wykres funkcji trygonometrycznej
Oczywiście
Zauważmy, że jeśli przesuniemy sin(x) o pół\(\displaystyle{ \pi}\) w lewo, to otrzymamy cos(x), stąd
\(\displaystyle{ sin( -x+\frac{\pi}{2} ) = cos(-x) = cos(x)}\) (z parzystości cosinusa).
Zauważmy, że jeśli przesuniemy sin(x) o pół\(\displaystyle{ \pi}\) w lewo, to otrzymamy cos(x), stąd
\(\displaystyle{ sin( -x+\frac{\pi}{2} ) = cos(-x) = cos(x)}\) (z parzystości cosinusa).