Udowodnij, że suma kwadratów tych tangensów wynosi 14
Udowodnij, że suma kwadratów tych tangensów wynosi 14
Witam.
Mam udowodnić, że
\(\displaystyle{ tg^{2} 15 + tg ^{2} 75 = 14}\)
Doszedłem do:
\(\displaystyle{ \frac{sin ^{2} 15 }{ cos ^{2} 15 } + \frac{sin ^{2} 75}{cos ^{2} 75} = 14}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} 15 * cos ^{2} 75 + sin ^{2} 75 * cos ^{2} 15 = 14 * cos ^{2} 15 * cos ^{2} 75}\)
Co mam zrobić z tymi kwadratami po lewej stronie?
Myślę, że coś ze wzorem \(\displaystyle{ sin(x-y) = sinx*cosy - siny * cosx}\) tylko co?
Mam udowodnić, że
\(\displaystyle{ tg^{2} 15 + tg ^{2} 75 = 14}\)
Doszedłem do:
\(\displaystyle{ \frac{sin ^{2} 15 }{ cos ^{2} 15 } + \frac{sin ^{2} 75}{cos ^{2} 75} = 14}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} 15 * cos ^{2} 75 + sin ^{2} 75 * cos ^{2} 15 = 14 * cos ^{2} 15 * cos ^{2} 75}\)
Co mam zrobić z tymi kwadratami po lewej stronie?
Myślę, że coś ze wzorem \(\displaystyle{ sin(x-y) = sinx*cosy - siny * cosx}\) tylko co?
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, o 22:45 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bialystok
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 18 razy
Udowodnij, że suma kwadratów tych tangensów wynosi 14
może \(\displaystyle{ sin(x-y) = sinx*cosy - siny * cosx}\) trzeba to wykorzystać do tego, że:
\(\displaystyle{ 90-15=75}\) a więc \(\displaystyle{ sin(90-15)=....}\).
\(\displaystyle{ 90-15=75}\) a więc \(\displaystyle{ sin(90-15)=....}\).
Udowodnij, że suma kwadratów tych tangensów wynosi 14
Tak, tyle, że te sinusy i cosinusy w równaniu są podniesione do kwadratu. I nie wiem, jak to podnieść we wzorze.
Udowodnij, że suma kwadratów tych tangensów wynosi 14
A czy wtedy wzór nie wyglądałby tak:
\(\displaystyle{ sin ^{2} (x+y) = (sinx*cosy + siny * cosx) ^{2}}\)
, dalej rozpisany zgodnie ze wzorem skróconego mnożenia?
\(\displaystyle{ sin ^{2} (x+y) = (sinx*cosy + siny * cosx) ^{2}}\)
, dalej rozpisany zgodnie ze wzorem skróconego mnożenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Udowodnij, że suma kwadratów tych tangensów wynosi 14
jeśli wolisz pracować na literkach to możesz tak zrobić, pytanie tylko czy to nie będzie więcej pracy. Ale to już jak chcesz, wynik powinien wyjść ten sam
Udowodnij, że suma kwadratów tych tangensów wynosi 14
wszamol, mógłbyś mi napisać, w jaki sposób podstawić tą lewą stronę do wzoru, bo mi się wydaje, że się nie da (za mało danych)
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Udowodnij, że suma kwadratów tych tangensów wynosi 14
troszkę nie rozumiem Twojego pytania, więc może dam Ci inną wskazówkę:
\(\displaystyle{ tg^{2} 15 + tg ^{2} 75=( \frac{sin(45-30)}{cos(45-30)}) ^{2} + ( \frac{sin(45+30)}{cos(45+30)}) ^{2}=...}\)
\(\displaystyle{ tg^{2} 15 + tg ^{2} 75=( \frac{sin(45-30)}{cos(45-30)}) ^{2} + ( \frac{sin(45+30)}{cos(45+30)}) ^{2}=...}\)