dowód sin cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
malenstwo31
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 15 mar 2010, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: w-w
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

dowód sin cos

Post autor: malenstwo31 »

Udowodnij, że sin 9stopni + cos 9 stopni= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{3+ \sqrt{5} }}\)
wskazówka: pięciokąt foremny
niebieskooki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 10 kwie 2010, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 10 razy

dowód sin cos

Post autor: niebieskooki »

nie mam zbytnio czasu ale podnieś równanie do kwadratu następnie zastosuj wzór na sinus 2 alfa, a potem zauważ że 540 stopni dzieli się przez 18 stopni na 30 części..
ODPOWIEDZ