Cos4x Tg4x Ctg4x
Cos4x Tg4x Ctg4x
Mam problem w wyprowadzeniu wzoru na te funkcje, przykładowo cos4x liczyć z cos(2x+2x) czy może z cos(3x +x)? Bo wychodzą mi 2 różne wyniki. Z cos(2x+2x) wychodzi mi \(\displaystyle{ cos ^{4}x +sin ^{4}x -4sin ^{2}xcos ^{2}x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Cos4x Tg4x Ctg4x
Możesz tak:
\(\displaystyle{ cos(4x)=cos(2*2x)=cos^2(2x)-sin^2(2x)}\)
Na funkcje kąta podwojonego już pewnie masz wzory.
\(\displaystyle{ cos(4x)=cos(2*2x)=cos^2(2x)-sin^2(2x)}\)
Na funkcje kąta podwojonego już pewnie masz wzory.