pierwiastek z √2

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
davidm7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 10 razy

pierwiastek z √2

Post autor: davidm7 »

mam policzyc wartosci pozostalych funkcji dla kata α, jezeli sinα=√2/5. Chce najpierw policzyc wartosci cosinusa z jedynki trygonometrycznej, ale wtedy musze wyciagnac pierwiastek z √2, czyli ile to bedzie?
adriano19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 6 razy

pierwiastek z √2

Post autor: adriano19 »

nie wyciągaj tylko podnieś to normalnie do kwadratu
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

pierwiastek z √2

Post autor: sYa_TPS »

davidm7 pisze:mam policzyc wartosci pozostalych funkcji dla kata α, jezeli sinα=√2/5. Chce najpierw policzyc wartosci cosinusa z jedynki trygonometrycznej, ale wtedy musze wyciagnac pierwiastek z √2, czyli ile to bedzie?
\(\displaystyle{ sin = \frac{y}{r}}\)

\(\displaystyle{ y = \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ r = 5}\)

\(\displaystyle{ r^{2} = x^{2} + y^{2}}\)

\(\displaystyle{ 25 = 2 + x^{2}}\)

\(\displaystyle{ x^{2} = 23}\)

\(\displaystyle{ x = \sqrt{23}}\)

\(\displaystyle{ tg = \frac{y}{x}}\)

\(\displaystyle{ ctg = \frac{x}{y}}\)

\(\displaystyle{ cos = \frac{x}{r}}\)

Wystarczy tylko podstawić + usunąć niewymierność z mianownika i tyle
ODPOWIEDZ