W trójkącie prostokątnym miary kątów ostrych są równe\(\displaystyle{ \alpha , \beta}\) Wartość wyrażenia \(\displaystyle{ cos^2 \alpha +cos^2 \beta}\) jest równe:
no i chciałem to zrobić z wzorów redukcyjnych. bo wiem, że suma tych kątów jest równa 90 stopni. ale źle wychodzi. ;/
Miary kątów ostrych
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Miary kątów ostrych
Z definicji :
\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{b}{c}}\)
\(\displaystyle{ cos\beta = \frac{a}{c}}\) wstawić do podanego i obliczyć.
\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{b}{c}}\)
\(\displaystyle{ cos\beta = \frac{a}{c}}\) wstawić do podanego i obliczyć.