Funkcje oraz wektory

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lol22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 24 mar 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Funkcje oraz wektory

Post autor: lol22 »

O jaki wektor nalezy przesunac wykres funkcji y=-cosx, aby jego obrazem był wykres funkcji y=3-sin(x+ pi/4) ?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Funkcje oraz wektory

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ y=3-sin(x+ \frac{\pi}{4}) = -sin( \frac{\pi}{2}+(x- \frac{\pi}{4}))+3=-cos (x- \frac{\pi}{4})+3=-(cos(x- \frac{\pi}{4})-3)}\)
ODPOWIEDZ