Trójkąt różnoboczny (rysunek)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Krukosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzgów

Trójkąt różnoboczny (rysunek)

Post autor: Krukosz »

Mam takie zadanie:

AU
AU
66742216606088268757_thumb.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 109 razy
[/url]

I do obliczenia są pozostałe długości boków oraz wysokość trójkąta.

Nie mam kompletnie pomysłu na to zadanie.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Trójkąt różnoboczny (rysunek)

Post autor: yorgin »

Do pozostałych boków polecam zastosować twierdzenie cosinusów. Wysokość - nie pamiętam wszystkich wzorów, ale można np ze wzoru Herona policzyć pole tego trójkąta po tym jak już masz wszystkie boki.
Krukosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzgów

Trójkąt różnoboczny (rysunek)

Post autor: Krukosz »

Ale ten trójkąt nie jest prostokątny i raczej cosinusów ani innych funkcji tutaj nie zastosuje. No chyba ze jestem niedoinformowany i tak mozna.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Trójkąt różnoboczny (rysunek)

Post autor: yorgin »

Może z cosinusami przesadziłem, ale zgodnie z twierdzeniem sinusów masz:
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin\alpha}=\frac{b}{\sin\beta}=\frac{c}{\sin\gamma}}\).
Funkcje trygonometryczne można zdefiniować w oparciu o trójkąt prostokątny, ale liczyć je można dla kątów dowolnych w dowolnych wielokątach. Nie trzeba nigdzie kątów prostych.
ODPOWIEDZ