Sprawdź czy podane równości są tożsamościami tryg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tayson16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 paź 2009, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Sprawdź czy podane równości są tożsamościami tryg.

Post autor: Tayson16 »

1. \(\displaystyle{ \frac{1+sin \alpha }{cos \alpha }= \frac{cos \alpha }{1-sin \alpha }}\)

2.\(\displaystyle{ ( \frac{1}{cos \alpha }- \frac{1}{sin \alpha }* (1+tg \alpha + ctg \alpha )= \frac{sin \alpha }{ cos^{2} \alpha } - \frac{cos \alpha }{ sin^{2} \alpha }}\)

3. \(\displaystyle{ (1+sin \alpha )*( \frac{1}{cos \alpha }- \frac{1}{ctg \alpha } )- cos \alpha = 0}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Sprawdź czy podane równości są tożsamościami tryg.

Post autor: rodzyn7773 »

1.Po wyznaczeniu dziedziny wymnóż na krzyż.
2.Po wyznaczeniu dziedziny:
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{cos \alpha }- \frac{1}{sin \alpha })* (1+tg \alpha + ctg \alpha )= \frac{sin \alpha }{ cos^{2} \alpha } - \frac{cos \alpha }{ sin^{2} \alpha }}\)

Przekształćmy lewą stronę:
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{cos \alpha }- \frac{1}{sin \alpha })* (1+tg \alpha + ctg \alpha )= \frac{sin \alpha-cos \alpha}{sin \alpha cos \alpha} *( \frac{sin \alpha cos \alpha}{sin \alpha cos \alpha }+ \frac{sin \alpha}{cos \alpha}+ \frac{cos \alpha}{sin \alpha} )= \frac{(sin \alpha - cos \alpha)(sin^2 \alpha +sin \alpha cos \alpha + cos^2 \alpha)}{sin^2 \alpha cos^2 \alpha} = \frac{sin^3 \alpha - cos^3 \alpha}{sin^2 \alpha cos^2 \alpha}}\)
Teraz prawa strona:
\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{ cos^{2} \alpha } - \frac{cos \alpha }{ sin^{2} \alpha }= \frac{sin^3 \alpha - cos^3 \alpha}{sin^2 \alpha cos^2 \alpha}}\)
Czyli lewa strona równa prawej.
ODPOWIEDZ