Cześć. Mam problem z tożsamością:
sin^4(x) + cos^4(x)= 1 - (sin^2(2x))/2
będe wdzięczny za pomoc.
Problem z tożsamością
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Problem z tożsamością
Naucz się TeXa - jest do góry w Ogłoszeniu.
\(\displaystyle{ L=sin^{4}x+cos^{4}=sin^{4}x+2sin^{2}x cos^{2}x+cos^{4}-2sin^{2}x cos^{2}x=(sin^{2}x+cos^{2}x)^{2}-\frac{1}{2}sin^{2}2x=1-\frac{1}{2}sin^{2}2x=P}\)
\(\displaystyle{ L=sin^{4}x+cos^{4}=sin^{4}x+2sin^{2}x cos^{2}x+cos^{4}-2sin^{2}x cos^{2}x=(sin^{2}x+cos^{2}x)^{2}-\frac{1}{2}sin^{2}2x=1-\frac{1}{2}sin^{2}2x=P}\)
Problem z tożsamością
Uprość wyrażenie ctgα-sinα:1-cosα, a następnie oblicz jego wartość, wiedząc, że cosα=2:5 i -90°