Uzasadnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jezalov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Uzasadnij tożsamość

Post autor: Jezalov »

\(\displaystyle{ tg \left( \frac{\pi}{2} - x \right) \cdot \left(\frac{sin \left(\pi + x \right) }{ cos\left(\pi-x )\right} + \frac{sin \left(\pi - x \right) }{cos \left(-x\right)}\right) = 2}\)

\(\displaystyle{ L = tg \left( \frac{\pi}{2} - x \right) \cdot \left(\frac{sin \left(\pi + x \right) }{ cos\left(\pi-x )\right} + \frac{sin \left(\pi - x \right) }{cos \left(-x\right)}\right) = ctgx \cdot \left( \frac{-sinx}{-cosx} + \frac{sinx}{cosx}\right) = ctgx \cdot 2tgx = 2tgx \cdot ctgx = 2tgx \cdot \frac{1}{tgx} \f = 2}\)
\(\displaystyle{ L = P}\)
Jeśli ktoś by mógł to proszę o sprawdzenie czy wszystko zrobiłem dobrze
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Uzasadnij tożsamość

Post autor: tometomek91 »

dobrze.
ODPOWIEDZ