sinus kąta alfa
sinus kąta alfa
Mój problem polega na rozbieżności w definicji sinusa kąta alfa. Wg. zbioru zadań A. Kiełbasy \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{b}{c}}\) a według mojego podręcznika do matematyki (Matematyka w zakresie podstawowym i rozszerzonym: Wojciech Babiański, Lech Chańko, Joanna Czernowska, Grzegorz Janocha) \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{a}{c}}\) . Która wersja jest poprawna? (Zakładając że a jest przyprostokątną przeciwległą kątowi alfa a b przyprostokątną przylegającą do kąta alfa).
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
sinus kąta alfa
Sinusem kata ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) w trójkącie prostokątnym nazywamy stosunek długosci przyprostokąntnej przeciw ległej do tego kata do długości przeciwprostokatnej.
zapewne dwie wersje są poprawne to zalezy od oznaczeń na rysunku
zapewne dwie wersje są poprawne to zalezy od oznaczeń na rysunku
sinus kąta alfa
Oznaczenia w zbiorze i podręczniku są takie same. Tak definicje tą znam. Poprostu zbiór kiełbasy sprawił że zacząłem wątpić w nią...
sinus kąta alfa
Zależy jak trójkąt narysujemy i który to kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
(Zakładając że a jest przyprostokątną przeciwległą kątowi alfa a b przyprostokątną przylegającą do kąta alfa).
W takim razie \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{a}{c}}\)
(Zakładając że a jest przyprostokątną przeciwległą kątowi alfa a b przyprostokątną przylegającą do kąta alfa).
W takim razie \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{a}{c}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy