równanie trygonometryczne na poniedziałek

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
rutra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

równanie trygonometryczne na poniedziałek

Post autor: rutra »

Witam. Mam pewnien problem z równaniem trygonometrycznym. Godzinę rozwiązywałem i nic. Uprosciłem do postaci gdzie zostały same sinusy i cosinusy, a później za cosx podstawiłem \(\displaystyle{ sin( \frac{ \pi }{2} - x)}\) niestety podniesione do 4 potęgi i niewiedziałem co z tym zrobić.

A oto równanie, z którym mam problem:

\(\displaystyle{ tg ^{2}xcosx+4cos ^{3}x=ctgx+sinx+ \frac{1}{cosx}}\)-- 11 kwi 2010, o 23:17 --No i co z tym mam zrobić? Bo nadal nie wiem jak to rozwiązać.
ODPOWIEDZ