nierówność z granicami
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
nierówność z granicami
na zadanko musze rozwiązać taką nierówność cudowną : \(\displaystyle{ lim \frac{sint}{2t} < lub = cosx}\) to wszystko przy t dążącym do 0. Prosze o jakieś podpowiedzi
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
nierówność z granicami
granica wynosi 0.5
patrzysz dla jakiej wartości x cos x =0.5
x=60 stopni lub x= -60 stopni
ale że mamy funkcję okresowa to trzeba pamiętać o okresie równym 2*pi
x należy , k jest liczbą całkowitą
patrzysz dla jakiej wartości x cos x =0.5
x=60 stopni lub x= -60 stopni
ale że mamy funkcję okresowa to trzeba pamiętać o okresie równym 2*pi
x należy , k jest liczbą całkowitą
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
nierówność z granicami
\(\displaystyle{ \lim_{t\to0}\frac{\sin t}{2t}=\frac{1}{2}}\), a wynika to z \(\displaystyle{ \lim_{x\to0}\frac{\sin x}{x}=1}\)
< lub = pisze się w texie jako q
< lub = pisze się w texie jako q