Sprawdź podaną tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Prosi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 kwie 2010, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: w-wa
Podziękował: 3 razy

Sprawdź podaną tożsamość

Post autor: Prosi »

mam takie zadanko i nie wiem jak sie do tego zabrac, pisze jeszcze zeby sformulowac zalozenia ;/
moglby tos mi to wytlumaczyc, bo jak dla mnie to kosmos

\(\displaystyle{ \frac{-cos2x}{sinxcosx}}\)=tgx-ctgx
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Sprawdź podaną tożsamość

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \frac{-cos2x}{sinxcosx}= \frac{-cos^2x+sin^2x}{sinxcosx}= \frac{-cos^2x}{sinxcosx}+ \frac{sin^2x}{sinxcosx}= \frac{-cosx}{sinx}+ \frac{sinx}{cosx}=-ctgx+tgx}\)
Prosi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 kwie 2010, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: w-wa
Podziękował: 3 razy

Sprawdź podaną tożsamość

Post autor: Prosi »

a jakie tu zalozenia sformulowac??
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Sprawdź podaną tożsamość

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ sinxcosx \neq 0}\)
ODPOWIEDZ