1.
Wyznacz \(\displaystyle{ tg ( \alpha + 45)}\) jeżeli
\(\displaystyle{ sin \alpha = - \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = - \frac{3}{5}}\)
2.
Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ sin2x < - \frac{1}{2}}\)
x należy \(\displaystyle{ <0, 2 \pi>}\)
3.Wiadomo, że \(\displaystyle{ cos(x+ \pi)= \frac{ \sqrt{3} }{3}}\). Wyznacz \(\displaystyle{ tg(x+ \frac{ \pi }{6})}\) jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ x}\) należy \(\displaystyle{ (0, \pi)}\).
jak wyznaczyć \(\displaystyle{ sinx}\) i \(\displaystyle{ cosx}\) i \(\displaystyle{ tg(x+ \frac{ \pi }{6})}\)
4. Wyznaczyć dziedzinę \(\displaystyle{ 2sin2x-1 \neq 0}\)
nierówność i obliczenia kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska ;)
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 13 razy
nierówność i obliczenia kąta
1.
sin = y/r
cos = x/r
r nie może być na minusie bo to jest promień
jest wzór na tg ( \(\displaystyle{ \alpha + \beta}\) )
sin = y/r
cos = x/r
r nie może być na minusie bo to jest promień
jest wzór na tg ( \(\displaystyle{ \alpha + \beta}\) )