rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jezalov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Jezalov »

\(\displaystyle{ \sin(\frac{\pi}{2} - x) + sin^{2}x = 1}\)

\(\displaystyle{ \sin(\frac{\pi}{2} - x) = cosx}\)

\(\displaystyle{ cosx = 1 - sin^{2}x}\)

\(\displaystyle{ cos^{2}x = 1 - sin^{2}x}\)

To jedyne kombinacje na jakie wpadłem lecz nie wiem co dalej z tym zrobić
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ sin \left( \frac{\pi}{2}-x \right)=1-sin^2x \\
cosx=cos^2x \\
cosx-cos^2x=0 \\
cosx \left(1-cosx \right) =0 \\
cosx=0 \vee cosx=1}\)
ODPOWIEDZ