\(\displaystyle{ tgx=sinx}\)
już myślałem, że można tak zrobić :
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} =sinx}\)
..ale dalej już nie wiem co zrobić:P
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 12 paź 2009, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ tgx=sinx}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} =sinx \\ \frac{sinx}{cosx} -sinx=0 \\ sinx( \frac{1}{cosx}-1)=0 \\ sinx=0 \vee cosx=1 \\ ...}\)
Pamiętaj o dziedzinie.
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} =sinx \\ \frac{sinx}{cosx} -sinx=0 \\ sinx( \frac{1}{cosx}-1)=0 \\ sinx=0 \vee cosx=1 \\ ...}\)
Pamiętaj o dziedzinie.