boki trójkata
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 kwie 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
boki trójkata
Dany jest trójkąt 90 st i 60 st. Dany jest równiez bok o dlugosci 5. rozwiaz pozostale boki, oblicz pole i obwod. Pytanie- jak obliczyc pozostale boki?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 kwie 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
boki trójkata
\(\displaystyle{ sin60^o = \frac{a}{5}}\)
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{b}{5}}\)
wyznaczasz a i b i masz już wszystko co potrzebne
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{b}{5}}\)
wyznaczasz a i b i masz już wszystko co potrzebne