\(\displaystyle{ cosx - sinx = \frac{1}{cosx} / cosx}\)
\(\displaystyle{ cosx(cosx - sinx)=1}\)
\(\displaystyle{ cosx=0 \vee cosx - sinx=0}\)
\(\displaystyle{ x=2k \pi}\)
teraz nie wiem jak rozwiącać to równianie:
\(\displaystyle{ cosx - sinx=0}\)
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 12 paź 2009, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 6 razy
rozwiąż równanie
tu chyba jakiś błąd zrobiłeś.....
\(\displaystyle{ cos ^{2}x-cosxsinx-1=0
cos^{2}x-cosxsinx-sin^{2}x-cos^{2}x=0
sinx(sinx-cosx)=0
sinx=0 \vee sinx-cosx=0
sinx- \sqrt{1-sin^{2}x}=0 /^{2}
sin^{2}x-1+sin^{2}x=0
2sin^{2}x=1
sin^{2}x=1/2
sinx=\frac{\sqrt{2}}{2} \vee sinx=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2}x-cosxsinx-1=0
cos^{2}x-cosxsinx-sin^{2}x-cos^{2}x=0
sinx(sinx-cosx)=0
sinx=0 \vee sinx-cosx=0
sinx- \sqrt{1-sin^{2}x}=0 /^{2}
sin^{2}x-1+sin^{2}x=0
2sin^{2}x=1
sin^{2}x=1/2
sinx=\frac{\sqrt{2}}{2} \vee sinx=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)