Długośc boku kwadratu wynosi 4 dm. oblicz pole zacieniowanej figury przedstawionej na rysunku . wynik podaj w przyblizeniu z dokładnością do \(\displaystyle{ 0,1 dm ^{2}}\)
Oblicz pole zacieniowanej figury
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LAKA
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Oblicz pole zacieniowanej figury
\(\displaystyle{ P_k}\)-pole kwadratu \(\displaystyle{ =16 dm^2}\)
\(\displaystyle{ P_b}\) - pole obszaru białego
\(\displaystyle{ P_z}\) - pole obszaru zacieniowanego
Zauważ, że pole obszaru białego to pole czterech ćwiartek koła o promieniu 2 dm. Zatem:
\(\displaystyle{ P_b=4* \frac{1}{4} * \pi*(2dm)^2=4* \pi \ dm^2}\)
\(\displaystyle{ P_z=P_k-P_b=16 dm^2-4* \pi dm^2}\)
Zostaje podstawić przybliżenie liczby pi.
\(\displaystyle{ P_b}\) - pole obszaru białego
\(\displaystyle{ P_z}\) - pole obszaru zacieniowanego
Zauważ, że pole obszaru białego to pole czterech ćwiartek koła o promieniu 2 dm. Zatem:
\(\displaystyle{ P_b=4* \frac{1}{4} * \pi*(2dm)^2=4* \pi \ dm^2}\)
\(\displaystyle{ P_z=P_k-P_b=16 dm^2-4* \pi dm^2}\)
Zostaje podstawić przybliżenie liczby pi.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LAKA
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pole zacieniowanej figury
prosze obliczy mi ktos//???-- 8 kwi 2010, o 17:00 --moglby ktos sprawdzic ??
wyszedl mi wynik 3.44 dm2 .
wyszedl mi wynik 3.44 dm2 .