Rozwiązać równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mimol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 31 paź 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiązać równanie

Post autor: mimol »

\(\displaystyle{ cos4x-sin4x=1}\)
Mam takie roziwązanie..
\(\displaystyle{ cos^{2}2x-sin^{2}2x-2sin^{2}2xcos^{2}2x=1}\)
Skąd to się wzięło?

Dalej wiem jak rozwiązać.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2010, o 19:16 przez mimol, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: piasek101 »

mimol pisze:\(\displaystyle{ cos4x-sin4x=1}\)
Mam takie roziwązanie..
\(\displaystyle{ cos^{2}2x-sin^{2}x-2sin^{2}2xcos^{2}2x=1}\)
Skąd to się wzięło?
A dobrze to przepisałeś ?
mimol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 31 paź 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiązać równanie

Post autor: mimol »

ehh nie wiem.. mam skany i słabo widać.
\(\displaystyle{ cos^{2}2x-sin^{2}2x-2sin^2xcos^{2}2x=1}\)

Dalsze rozwiązanie
\(\displaystyle{ 1-2sin^{2}2x-2sin2xcos2x=1}\)

\(\displaystyle{ -2sin2x(sin2x+cos2x)=0}\)

Ostatnie jest na 100% dobrze
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2010, o 19:30 przez mimol, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: piasek101 »

mimol pisze:ehh nie wiem.. mam skany i słabo widać.
\(\displaystyle{ cos^{2}2x-sin^{2}2x-2sin^{2}2xcos^{2}2x=1}\)
Winno być :
\(\displaystyle{ cos^{2}2x-sin^{2}2x-2sin2xcos2x=1}\)

Bo \(\displaystyle{ cos4x=cos^2 2x-sin^2 2x}\) oraz \(\displaystyle{ sin4x=2sin2xcos2x}\)
mimol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 31 paź 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiązać równanie

Post autor: mimol »

piasek101 pisze: Bo \(\displaystyle{ cos4x=cos^2 2x-sin^2 2x}\) oraz \(\displaystyle{ sin4x=2sin2xcos2x}\)
Rozumiem, że skorzystałeś ze wzorów i pod x wstawiłeś 2x
tak?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: piasek101 »

Po prostu wzory na funkcje podwojonych kątów.
ODPOWIEDZ