wiedząc że
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha = \frac{3}{4} i 0^{0}< \alpha < 90^{0}}\) oblicz wartosc wyrazenia
\(\displaystyle{ sin \alpha cos \alpha (tg \alpha -ctg \alpha )}\)
0 stopni tam jest
obliczyc wartosc wyrazenia
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LAKA
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
obliczyc wartosc wyrazenia
\(\displaystyle{ sin \alpha cos \alpha (tg \alpha -ctg \alpha ) =sin \alpha cos \alpha ( \frac{sin \alpha }{cos \alpha } - \frac{cos \alpha }{sin \alpha } )=sin \alpha cos \alpha ( \frac{sin^2 \alpha -cos^2 \alpha }{sin \alpha cos \alpha } )=sin^2 \alpha -cos^2 \alpha}\)
Znając \(\displaystyle{ sin^2 \alpha}\) z jedynki trygonometrycznej policzysz \(\displaystyle{ cos^2 \alpha}\).
Znając \(\displaystyle{ sin^2 \alpha}\) z jedynki trygonometrycznej policzysz \(\displaystyle{ cos^2 \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LAKA
- Podziękował: 1 raz
obliczyc wartosc wyrazenia
prosze obliczy mi ktos to??
bede bardzo wdzieczny
-- 7 kwi 2010, o 18:31 --
prosze bardzo. bez tego leze-- 7 kwi 2010, o 18:31 --prosze pomozcie
bede bardzo wdzieczny
-- 7 kwi 2010, o 18:31 --
prosze bardzo. bez tego leze-- 7 kwi 2010, o 18:31 --prosze pomozcie
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
obliczyc wartosc wyrazenia
\(\displaystyle{ sin^2x= \frac{3}{4} \\ cos^2x=1-sin^2x=1- \frac{3}{4} = \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha cos \alpha (tg \alpha -ctg \alpha ) =sin \alpha cos \alpha ( \frac{sin \alpha }{cos \alpha } - \frac{cos \alpha }{sin \alpha } )=sin \alpha cos \alpha ( \frac{sin^2 \alpha -cos^2 \alpha }{sin \alpha cos \alpha } )=sin^2 \alpha -cos^2 \alpha= \frac{3}{4} - \frac{1}{4} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha cos \alpha (tg \alpha -ctg \alpha ) =sin \alpha cos \alpha ( \frac{sin \alpha }{cos \alpha } - \frac{cos \alpha }{sin \alpha } )=sin \alpha cos \alpha ( \frac{sin^2 \alpha -cos^2 \alpha }{sin \alpha cos \alpha } )=sin^2 \alpha -cos^2 \alpha= \frac{3}{4} - \frac{1}{4} = \frac{1}{2}}\)