związki między funkcjami trygonometrycznymi
związki między funkcjami trygonometrycznymi
Wiedząc że \(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha =1,1}\) oblicz \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha}\) i \(\displaystyle{ \left| \sin \alpha -\cos \alpha \right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
związki między funkcjami trygonometrycznymi
Układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin\alpha + cos\alpha =1,1 \\ sin^{2}\alpha + cos^{2}\alpha =1 \end{cases}}\)
Dalej to już formalność
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin\alpha + cos\alpha =1,1 \\ sin^{2}\alpha + cos^{2}\alpha =1 \end{cases}}\)
Dalej to już formalność
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2010, o 21:30 przez Adifek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 28 mar 2010, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 6 razy
związki między funkcjami trygonometrycznymi
podnieś do kwadratu obustronnie bedziesz miał \(\displaystyle{ 1 + \sin\alpha\cos\alpha = 1,21}\)