W pewnym prostokącie przekątna ma długość d i tworzy z jednym z boków kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz obwód tego prostokąta jeśli:
\(\displaystyle{ d=4 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ ctg \alpha =3}\)
Nie wiem jak się za to zabrać. Próbowałem coś w stylu:
\(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{cos \alpha }{sin \alpha }}\)
Lecz i tak nic mi nie wychodzi :/
Proszę o pomoc.
Obliczanie obwodu prostokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. śląskie
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 6 razy
Obliczanie obwodu prostokąta.
Ponieważ ctg \(\displaystyle{ \alpha}\) to stosunek przyprostokatnej przyleglej do przeciwleglej. Oznacz sobie przez a dlugosc przyleglej, a przez b przeciwleglej kata ostrego.
Otrzymamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a ^{2} + b ^{2} = (4 \sqrt{5}) ^{2} \\ a=3b \end{cases}}\)
Rozwiąż ten układ.
Otrzymamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a ^{2} + b ^{2} = (4 \sqrt{5}) ^{2} \\ a=3b \end{cases}}\)
Rozwiąż ten układ.