Z góry przepraszam bo to raczej nie jest odpowiedni dział
Mam pytanie jak przykladowo zamienic
\(\displaystyle{ sin(2omegat)}\) na \(\displaystyle{ sin(omegat)}\)
Ruch harmoniczny
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 9 razy
Ruch harmoniczny
Chodzi Ci fizycznie?
Bo nie wiem czy dobrze zrozumialem
Ja zrozumialem tak
\(\displaystyle{ sin(2\omega t)}\) na \(\displaystyle{ sin(\omega t)}\)
Mozesz zwiekszyc okres dwukrotnie...
\(\displaystyle{ \omega= \frac{2\pi}{T}}\)
Albo zmniejszyc czas dwukrotnie
Ale jak nie o to chodzi to powiem ze roznie mozna interpretowac to co napisales
Bo nie wiem czy dobrze zrozumialem
Ja zrozumialem tak
\(\displaystyle{ sin(2\omega t)}\) na \(\displaystyle{ sin(\omega t)}\)
Mozesz zwiekszyc okres dwukrotnie...
\(\displaystyle{ \omega= \frac{2\pi}{T}}\)
Albo zmniejszyc czas dwukrotnie
Ale jak nie o to chodzi to powiem ze roznie mozna interpretowac to co napisales
Ruch harmoniczny
nie wiem jak to wytlumaczyc
musze skorzystac z 1 trygonometrycznej
no i mam sin(omegat) i cos(2omegat) wiec domyslam sie, musza byc takie same wartoscie
musze skorzystac z 1 trygonometrycznej
no i mam sin(omegat) i cos(2omegat) wiec domyslam sie, musza byc takie same wartoscie
Ruch harmoniczny
\(\displaystyle{ x-3/4=sin(omegat)}\)
\(\displaystyle{ y-4/2=cos(2omegat)}\)
no i za pomoca jedynki ma mi wyjść równanie toru czy czegoś takiego. Domyślam się, że żeby użyć jedynki to musze sprowadzic żeby było albo w oby omegat albo 2omegat
edit
znalazłem w książce przekształcenie
\(\displaystyle{ 5+4cos2omegat=5+4(2cos^2omegat-1)}\)
tylko nie mam pojęcia jak to jest obliczone
\(\displaystyle{ y-4/2=cos(2omegat)}\)
no i za pomoca jedynki ma mi wyjść równanie toru czy czegoś takiego. Domyślam się, że żeby użyć jedynki to musze sprowadzic żeby było albo w oby omegat albo 2omegat
edit
znalazłem w książce przekształcenie
\(\displaystyle{ 5+4cos2omegat=5+4(2cos^2omegat-1)}\)
tylko nie mam pojęcia jak to jest obliczone
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 30 mar 2010, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lisków
- Pomógł: 4 razy
Ruch harmoniczny
Skorzystano z tożsamości: \(\displaystyle{ \cos{2 \alpha }=\cos ^{2}{ \alpha } - \sin ^{2}{ \alpha }}\)Modzio666 pisze:\(\displaystyle{ x-3/4=sin(omegat)}\)
\(\displaystyle{ y-4/2=cos(2omegat)}\)
no i za pomoca jedynki ma mi wyjść równanie toru czy czegoś takiego. Domyślam się, że żeby użyć jedynki to musze sprowadzic żeby było albo w oby omegat albo 2omegat
edit
znalazłem w książce przekształcenie
\(\displaystyle{ 5+4cos2omegat=5+4(2cos^2omegat-1)}\)
tylko nie mam pojęcia jak to jest obliczone