Wyznacz wartości parametru a
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Alabastia
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznacz wartości parametru a
Wyznacz wartość parametru a, wiedząc, że liczby
\(\displaystyle{ \frac{a}{1-a}}\) i \(\displaystyle{ \frac{1-a}{ \sqrt{1-2a} }}\) są jednocześnie sinusem i cosinusem tego samego kąta
no więc mógłbym np suma kwadratów pierwszej liczby przyrównać do 1 (jedynka tryg.) i wyliczyc a. tylko na co wtedy druga liczba? chyba nie rozumiem tu czegos ;/
\(\displaystyle{ \frac{a}{1-a}}\) i \(\displaystyle{ \frac{1-a}{ \sqrt{1-2a} }}\) są jednocześnie sinusem i cosinusem tego samego kąta
no więc mógłbym np suma kwadratów pierwszej liczby przyrównać do 1 (jedynka tryg.) i wyliczyc a. tylko na co wtedy druga liczba? chyba nie rozumiem tu czegos ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Alabastia
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznacz wartości parametru a
starałem się to wyliczyć ale nie wiem jak. podniosłem do kwadratu, chciałem sprowadzić do wspólnego mianownika ale coś nie da się ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz wartości parametru a
Ustal dziedzinę, a potem :
- po ,,zlikwidowaniu" mianowników
\(\displaystyle{ a^2(1-2a)+(1-a)^4-(1-a)^2(1-2a)=0}\)
\(\displaystyle{ a^2(1-2a)+(1-a)^2[(1-a)^2-(1-2a)]=0}\) (wykonaj matmę w kwadratowym)
- po ,,zlikwidowaniu" mianowników
\(\displaystyle{ a^2(1-2a)+(1-a)^4-(1-a)^2(1-2a)=0}\)
\(\displaystyle{ a^2(1-2a)+(1-a)^2[(1-a)^2-(1-2a)]=0}\) (wykonaj matmę w kwadratowym)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz wartości parametru a
Pomnożyć równanie stronami przez wszystkie mianowniki (czyli właśnie wspólny mianownik).stan1906 pisze:a jak "zlikwidować" mianowniki?
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Alabastia
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznacz wartości parametru a
dzięki. zrozumiałem i wyliczylem
można jeszcze wiedzieć dlaczego nie mogłem brać sumy kwadratów tego pierwszego składnika ? tylko dwóch różnych?
można jeszcze wiedzieć dlaczego nie mogłem brać sumy kwadratów tego pierwszego składnika ? tylko dwóch różnych?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz wartości parametru a
Taka była treść zadania i tyle.stan1906 pisze: można jeszcze wiedzieć dlaczego nie mogłem brać sumy kwadratów tego pierwszego składnika ? tylko dwóch różnych?