Mam takie zadanie:
Punkty A=( -9,-3) i B =(5,5) sa wierzcholkami trojkata prostokatnego ,w ktorymn AB jest przeciwprostokatna . Wyznacz wspolrzedne wierzcholka C wiedzac ,ze lezy on na osi OX.
dziekuje za pomoc
Geometria analityczna
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
Geometria analityczna
\(\displaystyle{ C(x,0)}\)
\(\displaystyle{ \left|BC \right|^{2} + \left|AC \right|^{2} = \left|AB \right|^{2}}\) (pierwiastek można pominać bo jest do kwadratu..
\(\displaystyle{ (5-x)^{2}+5^{2}+(-9-x)^{2}+(-3)^{2}=(5+9)^{2}+(5+3)^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+4x-60=0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 16}\)
\(\displaystyle{ x=-10 \vee x=6}\)
\(\displaystyle{ C(-10,0) \vee C(6,0)}\)
\(\displaystyle{ \left|BC \right|^{2} + \left|AC \right|^{2} = \left|AB \right|^{2}}\) (pierwiastek można pominać bo jest do kwadratu..
\(\displaystyle{ (5-x)^{2}+5^{2}+(-9-x)^{2}+(-3)^{2}=(5+9)^{2}+(5+3)^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+4x-60=0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 16}\)
\(\displaystyle{ x=-10 \vee x=6}\)
\(\displaystyle{ C(-10,0) \vee C(6,0)}\)