\(\displaystyle{ \left|sinx \right|sinx \le \frac{1}{2}}\)
gdzie x \(\displaystyle{ \in <0;2 \pi}\)>
nierónośc trygonometryczna
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
nierónośc trygonometryczna
No musisz pomyśleć, kiedy to coś jest mniejsze od \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Po pierwsze wtedy, kiedy sinus jest ujemny - to w miarę oczywiste. Po drugie wtedy, kiedy moduł sinusa jest mniejszy lub równy \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\). No i suma tych przedziałów to to, czego szukasz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
nierónośc trygonometryczna
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \ge \begin{cases} sin^{2}x\ \ \ dla\ \ \ sinx>0 \\ -sin^{2}x\ \ \ dla\ \ \ sinx<0 \end{cases}}\)
1.
\(\displaystyle{ sin^{2}x \le \frac{1}{2}\\
sinx \le \frac{\sqrt{2}}{2} \wedge sinx \ge -\frac{\sqrt{2}}{2} \wedge sinx>0}\)
2.
Dla takich liczb, które spełniają nierówność:
\(\displaystyle{ sinx<0}\)
1.
\(\displaystyle{ sin^{2}x \le \frac{1}{2}\\
sinx \le \frac{\sqrt{2}}{2} \wedge sinx \ge -\frac{\sqrt{2}}{2} \wedge sinx>0}\)
2.
Dla takich liczb, które spełniają nierówność:
\(\displaystyle{ sinx<0}\)