Tożsamości dwie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Bison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 5 razy

Tożsamości dwie

Post autor: Bison »

1.\(\displaystyle{ \frac{1-ctg^{2} \alpha }{ctg \alpha }*\frac{tg \alpha }{tg^{2} \alpha -1}=1}\)

2.\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{sin \alpha +cos \alpha} + \frac{cos \alpha}{sin \alpha - cos \alpha}= \frac{1}{1-2cos^{2} \alpha}}\)
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Tożsamości dwie

Post autor: Justka »

1. zamień tg na ctg \(\displaystyle{ tg x=\frac{1}{ctg x}}\)
2. Sprowadź do wspólnego mianownika.
ODPOWIEDZ