rozwiąż równanie (roz)
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
rozwiąż równanie (roz)
\(\displaystyle{ 1-cos ^{2}x-3cosx-3=0\\ -cos ^{2}x-3cosx-2=0\\ cosx=t,\ gdzie\ cosx \in <-1;1>\\ -t ^{2}-3t-2=0\\ \Delta=1 \Rightarrow \sqrt{\Delta} =1}\)kojot-wsp pisze:\(\displaystyle{ sin^2x-3cosx-3=0}\)
\(\displaystyle{ t _{1}=-2 \vee t _{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ cosx=-1 \Rightarrow x= \pi +2k \pi ,\ gdzie\ k \in C}\)
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2010, o 14:29 przez math questions, łącznie zmieniany 3 razy.
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
rozwiąż równanie (roz)
\(\displaystyle{ sin^{2}x= 1-cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 1-cos^{2}-3cosx-3=0}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x+3cosx+2=0}\)
\(\displaystyle{ t=cosx \
t \in<-1;1>}\)
\(\displaystyle{ t^{2}+2t+t+2=0}\)
\(\displaystyle{ t(t+2)+(t+2)=0}\)
\(\displaystyle{ t=-2 \vee t=-1}\)
\(\displaystyle{ cosx=-1}\)
\(\displaystyle{ x= \pi+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ k \in C}\)
\(\displaystyle{ 1-cos^{2}-3cosx-3=0}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x+3cosx+2=0}\)
\(\displaystyle{ t=cosx \
t \in<-1;1>}\)
\(\displaystyle{ t^{2}+2t+t+2=0}\)
\(\displaystyle{ t(t+2)+(t+2)=0}\)
\(\displaystyle{ t=-2 \vee t=-1}\)
\(\displaystyle{ cosx=-1}\)
\(\displaystyle{ x= \pi+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ k \in C}\)