jak narysować y=arcsin(sinx) ?? prosiłbym o szczegółowe obliczenia
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedź
pytanie o rysunek
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
pytanie o rysunek
A czy zawsze arcsin(sin x) = x?sushi pisze:obustronnie zadziałamy sin
sin y= sin x
Np. czy przypadkiem \(\displaystyle{ \arcsin(\sin\frac52\pi)\ = \ \arcsin1\ =\ \frac{\pi}2 \ \ \frac52\pi}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
pytanie o rysunek
dlatego napisałem najpierw sin y =sin x - no bo są te okresy !!!!!!!!
gdyby funckja była obcięta do przedziału (0, 2*pi) to mozna było by napisać x=y
gdyby funckja była obcięta do przedziału (0, 2*pi) to mozna było by napisać x=y
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
pytanie o rysunek
Fakt... ale co oznacza to:sushi pisze:dlatego napisałem najpierw sin y =sin x - no bo są te okresy !!!!!!!!
..?.. no i te (trudne) okresy...sushi pisze:arc sin (sinx)=====x
hmm, chyba też nie..sushi pisze:gdyby funckja była obcięta do przedziału (0, 2*pi) to mozna było by napisać x=y
\(\displaystyle{ \arcsin(\sin\frac{3}{4}\pi)\ = \ \frac{\pi}{4}}\)