Rozwiąż równanie
1. \(\displaystyle{ 2\sin^{3} \alpha +3\cos^{2} \alpha -2\sin \alpha -3=0}\)
2. \(\displaystyle{ 2\cos^{3} \alpha -2\cos^{2} \alpha -\cos \alpha +1=0}\)
3. \(\displaystyle{ 2\sin \alpha \cos^{2} \alpha -5\sin \alpha \cos \alpha =3\sin \alpha}\)
Równania trygonometryczne
- Liop91
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 29 mar 2010, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Pomógł: 12 razy
Równania trygonometryczne
1 Przekształć
\(\displaystyle{ 3 \cdot cos ^{2}(x) -3=3 \cdot (cos ^{2}(x) -1) =3 \cdot sin ^{2}(x)}\)
następnie podstaw \(\displaystyle{ t=sin(x)}\) i poprostu oblicz pierwiastki wielomianu
2. podstaw pomocniczą niewiadomą \(\displaystyle{ t=cos(x)}\)
3. Przenieś wszystko na jedną strone i wyciągnij \(\displaystyle{ sin(x)}\) przed nawias, dalej to chyba wiesz co masz zrobić, nie?
\(\displaystyle{ 3 \cdot cos ^{2}(x) -3=3 \cdot (cos ^{2}(x) -1) =3 \cdot sin ^{2}(x)}\)
następnie podstaw \(\displaystyle{ t=sin(x)}\) i poprostu oblicz pierwiastki wielomianu
2. podstaw pomocniczą niewiadomą \(\displaystyle{ t=cos(x)}\)
3. Przenieś wszystko na jedną strone i wyciągnij \(\displaystyle{ sin(x)}\) przed nawias, dalej to chyba wiesz co masz zrobić, nie?