zadanie z trygonometri

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
expoint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 kwie 2006, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko biala
Podziękował: 3 razy

zadanie z trygonometri

Post autor: expoint »

witam

mam poblem z zadaniem.

\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha + sin^{2}\beta - cos(\alpha + \beta)*cos(\gamma) - cos^{2}(\gamma) = 1/4}\)

to mój pierwszy teX:)
policz gamma.
alfa beta i gama są kątami trójkąta
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

zadanie z trygonometri

Post autor: greey10 »

ej nie wiem zatrzymalem sie jednak troszke skrocilem moze ci to cos pomoze jak wyciagniesz cosγ przed nawias i wnawiasie skorzystasz ze wzoru na sume cos to jeden z czynikow wyjdzie cos90 co wiadomo ze jest rowne 0 wiec zostaje teraz sin^2α + sin^2β = 1/4 moze tobie sie uda cos z tym zrobic ;/ mi sie juz nei chce ~_^
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

zadanie z trygonometri

Post autor: Lady Tilly »

Skoro mowa o kątach trójkąta to:
\(\displaystyle{ \alpha+\beta+\gamma=180}\)
więc:
\(\displaystyle{ \gamma=180-(\alpha+\beta)}\) i tak na przykład:
\(\displaystyle{ cos[180-(\alpha+\beta)]=-cos(\alpha+\beta)=sin{\alpha}sin\beta-cos{\alpha}cos\beta}\) popróbuj w taki sposób.
expoint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 kwie 2006, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko biala
Podziękował: 3 razy

zadanie z trygonometri

Post autor: expoint »

dzieki juz doszedłem do tego

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ