Oblicz wartosc wyrazenia \(\displaystyle{ cos \frac{ \pi }{5} +cos \frac{3 \pi }{5}}\)
Wykorzsytaj wzor: \(\displaystyle{ cos3 \alpha =cos \alpha (4cos ^{2} \alpha -3)}\)
Suma cosinusów, oblicz wartość wyrażenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 3 kwie 2010, o 11:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warsaw
Suma cosinusów, oblicz wartość wyrażenia.
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2010, o 11:38 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- square1
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 27 mar 2010, o 14:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubliniec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Suma cosinusów, oblicz wartość wyrażenia.
Mogę ci obliczyć wyrażenie, ale niestety bez wykorzystania tego w/w wzoru tylko z zastosowaniem takiego:
\(\displaystyle{ cos \alpha +cos \beta =2cos \frac{ \alpha + \beta }{2} cos \frac{ \alpha - \beta }{2}}\)
Edit:
Wymyśliłem, te równanie można zapisać w taki sposób:
\(\displaystyle{ cos \frac{ \pi}{5} + cos3 \frac{ \pi }{5}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha +cos \beta =2cos \frac{ \alpha + \beta }{2} cos \frac{ \alpha - \beta }{2}}\)
Edit:
Wymyśliłem, te równanie można zapisać w taki sposób:
\(\displaystyle{ cos \frac{ \pi}{5} + cos3 \frac{ \pi }{5}}\)
Suma cosinusów, oblicz wartość wyrażenia.
W jaki sposób zauważanie tego pomaga w rozwiązaniu zadania?
Czy umie ktoś je zrobić bez zaglądania do tablic? [tak przekształcić wzór, aby zawierał w sobie tylko 30, 45,60 lub 90 stopni]
sory, znalazłem rozwiązanie:
post589016.htm?hilit=cos%20%5C%5Cfrac{%20%5C%5Cpi}{5}%20cos3%20%5C%5Cfrac{%20%5C%5Cpi%20}{5}#p589016
Czy umie ktoś je zrobić bez zaglądania do tablic? [tak przekształcić wzór, aby zawierał w sobie tylko 30, 45,60 lub 90 stopni]
sory, znalazłem rozwiązanie:
post589016.htm?hilit=cos%20%5C%5Cfrac{%20%5C%5Cpi}{5}%20cos3%20%5C%5Cfrac{%20%5C%5Cpi%20}{5}#p589016