Rozwiaz rownanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bimgadinga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 11:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warsaw

Rozwiaz rownanie

Post autor: bimgadinga »

Rozwiaz rownanie:
\(\displaystyle{ (x-3)^{2}|sinx|=sinx}\) w zbiorze \(\displaystyle{ \left<0,2\pi\right>}\)
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2010, o 11:43 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - dodałem skalowanie nawiasów.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Rozwiaz rownanie

Post autor: rodzyn7773 »

Rozbij na 3 przypadki:
I \(\displaystyle{ sinx = 0}\)
II \(\displaystyle{ sinx>0}\)
III \(\displaystyle{ sinx<0}\)
Wtedy pozbędziesz się wartości bezwzględnej.
bimgadinga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 11:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warsaw

Rozwiaz rownanie

Post autor: bimgadinga »

odpowiedzia do tego zadania jest zbior { \(\displaystyle{ 0;\pi,2\pi,2}\)}
jesli to cos pomoze.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Rozwiaz rownanie

Post autor: rodzyn7773 »

i jeszcze chyba 4
bimgadinga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 11:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warsaw

Rozwiaz rownanie

Post autor: bimgadinga »

no miejsce zerowe wychodzi 0, 2 i 4. ale co dalej z tym zrobic to ja nie wiem.

ps: odpowiedz jest z podrecznika!
ODPOWIEDZ