Zbiór wartości funkcji z wartością bezwzględną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
stan1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Alabastia
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 5 razy

Zbiór wartości funkcji z wartością bezwzględną

Post autor: stan1906 »

Dla jakich wartości parametrów a i b zbiór wartości funkcji:

\(\displaystyle{ f(x)=|2-a\cdot cos(2x+ \frac{ \pi }{3} )|+b}\)

jest przedziałem \(\displaystyle{ <-5;4>}\)

jak się w ogóle za coś takiego zabierać? korzystać z wzoru na cos(a+b) ? nie mam pomysłu
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Zbiór wartości funkcji z wartością bezwzględną

Post autor: piasek101 »

Początek.
Skoro \(\displaystyle{ |k|\geq 0}\) to jakie ma być (b) aby funkcja mogła osiągnąć (-5) ?
stan1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Alabastia
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 5 razy

Zbiór wartości funkcji z wartością bezwzględną

Post autor: stan1906 »

w takim razie: b< -5
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Zbiór wartości funkcji z wartością bezwzględną

Post autor: piasek101 »

stan1906 pisze:w takim razie: b< -5
Raczej zaryzykowałbym b=-5.

A potem pokombinował jakie musi być |k| aby całość osiągnęła (4).

[edit] Looknąłem jeszcze na to - za łatwo chciałem zrobić - trzeba raczej pokombinować z układem równań (i wartością kosinusa).

a = 9; b = -7 [edit] To nietrafione (poprawny wynik niżej z wykresem) - jednak trzeba było robić ,,łatwo".
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2010, o 10:33 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Zbiór wartości funkcji z wartością bezwzględną

Post autor: math questions »

mi wyszło a=7 i b= - 4
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Zbiór wartości funkcji z wartością bezwzględną

Post autor: piasek101 »

math questions pisze:mi wyszło a=7 i b= - 4
Przy takich funkcja nie może mieć wartości np (-5).
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Zbiór wartości funkcji z wartością bezwzględną

Post autor: math questions »

sorry:

powinno być a=7 i b= - 5




jesli są jakieś pytania to pisać
ODPOWIEDZ