Pierwiastek z tangensa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kamilos12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 mar 2010, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SZ-WA

Pierwiastek z tangensa

Post autor: kamilos12 »

Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry i cos \(\displaystyle{ \alpha= \frac {8}{17}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ \sqrt{\tg^2 \alpha + 1}\)
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Pierwiastek z tangensa

Post autor: JakimPL »

Wyznacz z jedynki trygonometrycznej \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) i wylicz \(\displaystyle{ \tg \alpha}\).
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Pierwiastek z tangensa

Post autor: sYa_TPS »

kamilos12 pisze:Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry i cos \(\displaystyle{ \alpha= \frac {8}{17}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ \sqrt{\tg^2 \alpha + 1}\)
\(\displaystyle{ x/r = 8/17}\)

x = 8
r = 17

\(\displaystyle{ 64 + y^{2} = 289}\)

y = 15

tg = y/x = 15/8

\(\displaystyle{ \sqrt{225/64 + 64/64 } = \sqrt{289/64} = 17/8}\)
ODPOWIEDZ