\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{4}{3}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ sin \alpha + cos \alpha}\)
Sinus, obliczenia
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Sinus, obliczenia
\(\displaystyle{ \begin{cases} \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } \\ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha =1 \end{cases}}\)
Skoro nie ma podanych żadnych założeń, przyjmij, że są to wartości z pierwszej ćwiartki (\(\displaystyle{ \sin \alpha}\) i \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) dodatnie).
Skoro nie ma podanych żadnych założeń, przyjmij, że są to wartości z pierwszej ćwiartki (\(\displaystyle{ \sin \alpha}\) i \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) dodatnie).